Aangifte omzetbelasting doen

Bekijk de instructiefilm over de aangifte omzetbelasting of lees verder hieronder:

Het doen van de aangifte omzetbelasting met boekhoudprogramma voor ZZP'ers is vrij eenvoudig. U dient wel eerst uw uitgaven en facturen in te voeren.

Twee knoppen in de menubalk gaan over de aangifte omzetbelasting:

“Omzetbelasting”: Voor het doen van uw aangifte omzetbelasting over deze periode.
 "Vorige aangiftes": voor het inzien van uw eerdere aangiftes.

Aangifte omzetbelasting doen over deze periode
U ziet direct een compleet overzicht van de aangifte wanneer u klikt op de knop "Omzetbelasting". Automatisch kiest het programma de periode waarover u aangifte moet doen. U kunt eventueel rechtsboven een andere periode kiezen. Vervolgens klikt u op de knop “[1] Aangifte voorbereiden” (linksonder ). Er zullen nu diverse controles uitgevoerd worden. Als u gebruik kunt maken van de Kleineondernemersregeling, dan zal de betreffende Wizard opgestart worden. Ook wordt bij de laatste aangifte van het jaar automatisch de zakelijke auto-Wizard gestart.

Zodra de aangifte voorbereid is, kunt u de aangifte indienen. U moet dan wel vantevoren akkoord gaan met de condities:

Vervolgens klikt u op de knop “[2] Aangifte online indienen” (middenonder ). Nu gaat u automatisch naar de inlogpagina van de Belastingdienst.

Links ziet u de gehele aangifte en rechts logt u in en doet u de aangifte. U hoeft alleen maar de getallen over te nemen. Als er ergens een nul (0) staat, dan hoeft u die niet over te nemen.

Zodra u de aangifte ingediend heeft bij de Belastingdienst, keert u terug naar het boekhoudprogramma en klikt u (als alles goed gelukt is) op "Ja, ik wil de aangifte opslaan". Op die manier kunt u de aangifte later nog inzien.

Aangifte afdrukken, en administratie bewaren
Om de zojuist ingediende aangifte af te drukken, gaat u naar "Vorige aangiftes.
Daar kunt u een aangifterapport afdrukken.

Selecteer eerst de juiste aangifteperiode:

Klik vervolgens op "PDF van aangifte" en vervolgens "Maak nieuwe PDF van aangifte":

U krijgt nu de PDF te zien en kunt deze afdrukken. In het rapport vindt u n​​​aast de samenvatting van de aangifte ook alle berekeningen. Zo vindt u een compleet overzicht van alle facturen en uitgaven, uitgesplitst per rubriek. Bewaar deze afdruk in uw administratiemap, naast de afdruk van de PDF die van de belastingdienst heeft ontvangen, en alle originele nota's en facturen. Op die manier heeft u een complete administratie, waar een belastingcontroleur zijn petje voor af zal nemen.

Werkt de kleineondernemersregeling-berekening ook als ik gaandeweg het jaar met het boekhoudprogramma begin?
Nee, dan zult u eerst de voorgaande aangiftes handmatig in moeten voeren. Zie moet-ik-voor-de-kleineondernemerswizard-ook-de-facturen-invoeren-over-eerdere-kwartalen.