Automatische backups maken

Backups van de database
Met Mac Boekhoudprogramma voor ZZP’ers maak je eenvoudig back-ups. Zodra je in het programma onder Instellingen een map ingesteld hebt voor de back-ups, maakt het programma automatisch een back-up bij het afsluiten van het programma. Gebruik daarvoor de grote aan/uit-knop rechts onderaan het Start-scherm of druk op Cmd-Q. Kies voor de locatie van uw back-up een map in je DropBox, Google Drive of iCloud Drive en geef deze een herkenbare naam als ‘backup’. Op deze manier heeft u een veilige back-up van uw boekhoudgegevens.

Backups van PDF en foto's
Als je ook van je PDF's en foto's (van nota's en foto's die u gebruikt in opmaaksjablonen) een backup wilt maken, dan moet je vanaf het startscherm een vinkje zetten bij "Maak bij afsluiten ook backup van PDF archief". Doe dit eens in de zoveel tijd, of wanneer je nieuwe foto's aan je opmaaksjablonen toegevoegd hebt of als je veel PDF's of foto's van uitgavenota's ingevoerd hebt.

Encryptie
Omdat geen enkele online cloud drive écht veilig te noemen is (medewerkers kunnen gewoon je gegevens inzien, en bij een hack ligt alles op straat), raden we altijd aan om gebruik te maken van encryptie (versleuteling) bij het opslaan van gevoelige informatie. Je wilt namelijk niet dat je klantenbestand of je omzetgegevens in handen van je concurrent komen of uberhaupt op straat komen te liggen. Met het programma BoxCryptor kan je gratis je cloud drive (of dat nou iCloud Drive, DropBox of Google Drive is) voorzien van encryptie. We raden dan ook aan om BoxCryptor te installeren. Let wel op dat je het wachtwoord niet vergeet. Je kunt het wachtwoord bijvoorbeeld opschrijven en in een kluis leggen.

Backup van de App
Van de App zelf hoef je geen backup te maken, omdat je de App altijd gratis opnieuw kunt downloaden vanuit de App Store. Wil je dit toch doen, dan sleep je de App genaamd "Boekhoudprogramma voor ZZP'ers" vanuit "Programma's" (Finder-venster) naar bijvoorbeeld een USB-stick of een cloud drive.