Mac Boekhoudprogramma ondernemers icoon Dark Modus MacOS iMac administratie crediteuren aangiftes

Facturen

 Via de knop 'facturen' kunt u uw verkoopfacturen invoeren, aanpassen en verwijderen:

Factuur toevoegen
Vervolgens klikt u linksonder op de '+ knop.'

U kiest de factuurdatum en de klant. Het programma maakt automatisch een factuurnummer aan. U kunt dit wijzigen als u wilt kunt u een ander nummer aanmaken.

Als u het kasboek bijhoudt, dan verschijnt rechts de keuze voor betaalmethode Kas. Als u dit niet geactiveerd heeft, dan is verschijnt deze mogelijkheid niet. Als u een factuur vanaf uw privé-rekening of bijvoorbeeld uw privé-creditcard of privé-kas betaald heeft, dan kiest u voor betaalmethode Privé. De betaling wordt dan verwerkt als een privé-storting (oftewel dat u geld vanuit uw privé inbrengt in uw onderneming). De betaalmethode 'Geen' is bedoeld voor als u bijvoorbeeld een factuur gestuurd heeft naar een klant, en dat u vervolgens een creditnota gestuurd heeft voor hetzelfde bedrag. U zet de betaalmethode dan op 'Geen', wat aangeeft dat zowel de factuur als de creditnota niet betaald zijn. Ze worden dan tegen elkaar weggestreept op de grootboekrekening 'Debiteuren.'

U kunt zelf aanvinken of uw factuur betaald is, deels betaald is (en het bedrag), of nog niet betaald is. Als u bankafschriften importeert, dan houdt Boekhoudprogramma voor ZZP'ers voor u bij of de facturen betaald zijn. Als na een lange tijd blijkt dat een factuur niet meer te innen is, omdat een bedrijf b.v. failliet gegaan is of hardnekkig weigert te betalen, ook na aanmaningen en incassoprocedure, dan kunt u de factuur markeren als oninbaar. Geef dan ook de datum op waarop de factuur oninbaar geworden is.

Door linksonder op de + te drukken kunt u een nieuwe factuurregel toevoegen. 

U kunt ervoor kiezen alle facturen van het lopende (en/of het vorige) jaar in te voeren, of alleen die van bijvoorbeeld het laatste kwartaal. Het is wel handig om van te voren eerst blanco-facturen met de reeds bestaande factuurnummers toe te voegen tot aan het laatste kwartaal, zodat de automatische nummering van de facturen goed werkt en u achteraf eventueel alsnog de facturen in kunt vullen. Het is handig om van te voren alvast wat klanten in te voeren via de knop 'Klanten.'

Wanneer eenmaal facturen aangemaakt zijn kunt u weer terugkeren naar 'Bankafschriften' om de facturen en de betalingen te koppelen.

In het factuuroverzicht ziet u alle belangrijke informatie van de factuur. Ook kunt u zien of de factuur betaald is, hoeveel dagen de betaling te laat is en/of hoeveel dagen er nog over zijn voor de betaling te laat is. In de rechterkolom ziet u of de factuur al afgedrukt is.

Factuur afdrukken
Om een factuur af te drukken klikt u op 'PDF van factuur.' Vervolgens kunt u een van de ingevoerde opmaaksjablonen kiezen. Dit is heel handig als u meerdere handelsnamen heeft, of als u bijvoorbeeld ook aan buitenlandse klanten factureert. Ook kunt u ervoor kiezen om uw factuur zelf op te maken in b.v. Word, en deze dan te importeren in het programma. 

Factuur verwijderen
Een factuur is heel makkelijk te verwijderen, met de '-knop' linksonder het factuuroverzicht.

Factuur wijzigen
Selecteer de factuur die u wilt wijzigen en klik rechtsonder op 'wijzig'.

Aanpassen factuurnummer
U kunt eventueel ook het factuurnummer aanpassen. Pas hier wel mee op, want de factuurnummers moeten een opvolgende reeks zijn. Klik eerst op wijzig en vervolgens op het help-icoontje rechts naast het factuurnummer (klik op ? midden van screenshot onder de kop "factuur toevoegen") voor meer informatie.

Creditnota toevoegen (bv. als je iemand korting geeft, of als iemand een product terugstuurt)
Een creditnota aanmaken is zeker mogelijk. Als u bij de factuurregels negatieve aantallen invult, dan zal het factuurtotaal negatief worden. Vervolgens kunt u bij opmaaksjablonen een kopie maken van uw standaardsjabloon. Noem dit sjabloon 'Creditnota.' Vervolgens wijzigt u dit sjabloon en verandert u 'Factuur' in 'Creditnota' en verwijdert u onderaan de factuur de tekst '#BETAALTEKST#.' U kunt dan eventueel een andere tekst toevoegen zoals: "Het bedrag wordt op uw bankrekening teruggestort." U kunt de creditnota nu afdrukken of opslaan als PDF door het 'Creditnota'-sjabloon te kiezen.