N.B. Als je niet aan alle punten voldoet, dan kunt je het programma gewoon gebruiken. Bij de aangifte inkomstenbelasting zult je alleen wat gegevens handmatig in moeten voeren. Let wel op: Er is expliciet geen ondersteuning voor meerdere zakelijke bankrekeningen.
Een creditfactuur is een factuur die wordt opgesteld om een eerdere factuur geheel of gedeeltelijk te corrigeren of terug te boeken. Het wordt meestal gebruikt om fouten in de oorspronkelijke factuur recht te zetten of om een retour of korting te verwerken. De creditfactuur bevat een negatief bedrag; de klant hoeft minder te betalen of krijgt een bedrag terug.
Wanneer je digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen dan Nederland factureert, dien je rekening te houden met afwijkende btw-regels. Deze nieuwe BTW regels gelden sinds 1 juli 2021. Wanneer een ondernemer meer dan 10.000 euro aan verkopen heeft aan particulieren in alle EU landen samen, dan is deze ondernemer verplicht om met buitenlandse btw registraties aan de slag te gaan. Let op: dit geldt dus allemaal niet als u niet levert aan particulieren, maar aan ondernemers.
Het btw-tarief dat je moet toepassen, is afhankelijk van enkele factoren. Laten we deze regels hieronder nader toelichten.
Of je de Nederlandse btw in rekening moet brengen, of de btw van het land waar je jouw diensten levert, hangt af van de totale waarde van de digitale diensten en/of producten die je levert aan particulieren in andere EU-landen. Een drempelbedrag is vastgesteld op € 10.000. Er gelden verschillende regels als je onder of boven deze grens uitkomt met je buitenlandse omzet aan particulieren.
In dit geval breng je het standaard Nederlandse btw-tarief in rekening te brengen (21% hoge btw of 9% lage btw). Hiervan doe je ook aangifte omzetbelasting, via de module ‘aangifte OB’. Wanneer je onder deze drempelwaarde blijft, verandert er eigenlijk weinig, het proces verloopt op nagenoeg dezelfde wijze als voor jouw Nederlandse klanten.
Indien je onder de drempel blijft, kun je echter ook besluiten om het btw-tarief van het land waar je jouw diensten levert in rekening te brengen. Voor deze keuze dien je vooraf een melding te maken bij de Belastingdienst. Mac boekhoudprogramma biedt hier echter momenteel nog geen ondersteuning voor. We hanteren momenteel alleen Nederlandse btw tarieven. Vooral omdat onze klanten zich met name richten op de Nederlandse markt en lokaal opereren.
Dit heeft voordelen, zoals het wegvallen van de noodzaak om continu te controleren of je onder het drempelbedrag blijft. Bovendien kan het tarief in sommige EU-landen lager zijn dan in Nederland, wat gunstig kan uitpakken. Er zijn echter ook nadelen: In sommige EU-landen is het btw-tarief juist hoger, wat betekent dat je klanten meer moeten betalen, en de btw kan niet via de standaard Nederlandse btw-aangifte worden voldaan. De boekhouding wordt hierdoor een stuk complexer. Je krijgt toemaken met internationale regels. Dat geeft mogelijk een stuk complexere boekhouding, wat we het liefst voorkomen. Ons advies: zorg dat je met de buitenlandse verkoop onder de drempelwaarde blijft. Is het het eind van het boekjaar en dreig je net deze grens te gaan overschrijden, dan kun je er ook voor kiezen om een factuur in het nieuwe boekjaar te verzenden.
Wanneer je de drempel van € 10.000 bereikt, dien je op nieuwe facturen het btw-tarief van het land waarin je jouw diensten levert in rekening te brengen. Eerdere facturen met het Nederlandse btw-tarief behouden hun oorspronkelijke tarief. Bijvoorbeeld, voor leveringen aan Duitse klanten breng je voortaan 19% btw in rekening, terwijl voor Franse klanten een tarief van 20% geldt. Helaas biedt Mac boekhoudprogramma hier momenteel geen ondersteuning voor. Dit heeft ermee te maken dat onze klanten zich met name richten op de Nederlandse markt en er geen enkele klant is die hierom heeft gevraagd. Mocht u een grote buitenlandse omzet hebben, ruim boven deze grens van 10.000 euro, dan kunt u beter een ander boekhoudprogramma overwegen.
Wanneer je btw in rekening brengt van een EU-land, dien je deze btw ook af te dragen aan de belastingdienst van dat specifieke land. Dit kan op twee manieren:
Is de omzet aan niet Nederlandse, particuliere EU klanten meer dan 10000 euro dan dien je je aan te melden bij de Belastingdienst van het desbetreffende EU-land en daar btw-aangifte te doen. Dit proces lijkt op de btw-aangifte in Nederland. De wijze van aangifte indienen is afhankelijk van de regelgeving van het betreffende land, welke je kunt opvragen bij de belastingdienst van dat land.
Via de Unieregeling kun je de btw via de Nederlandse Belastingdienst afdragen aan andere EU-landen. Om van deze regeling gebruik te maken, dien je je eerst aan te melden voor de Unieregeling bij de Nederlandse Belastingdienst. Bij deze methode geef je per kwartaal de btw aan bij de Nederlandse Belastingdienst, waarna zij ervoor zorgen dat de verschuldigde bedragen worden overgedragen aan de betreffende landen.
Aangezien deze regels recent zijn ingevoerd, is Mac boekhoudprogramma hier nog niet volledig op afgestemd. Mocht u aanpassingen nodig zien, dan horen we dat graag van u. Wanneer meerdere klanten hierom vragen, dan zullen we een begin maken met het maken van aanpassingen aan de app. Vooralsnog is dat niet het geval.